NIEUWS EN INFORMATIE

Hielspoor

Heb je last van een felle pijn onder je hiel die zorgt voor een flink ongemak? Dan bestaat er een grote kans dat je hielspoor of peesplaatontsteking hebt. Onze Manueel therapeut Pieter van den Berg is gespecialiseerd in het snel en effectief behandelen van hielspoor.

Wat is hielspoor?

Hielspoor is goed te herkennen omdat het vaak gepaard gaat met een heftige en aanhoudende pijn onder de hak. Deze pijn voel je vooral wanneer je de voet belast. In de meeste gevallen wordt dergelijke hielpijn veroorzaakt door hielspoor (dit wordt ook wel Spina Calcaneï genoemd).

Deze klachten komen ook vaak in combinatie met Achillespees klachten voor.

Aan de onderkant van je voet loopt een brede pees, deze loopt van de voorvoet naar de hiel. Als je je tenen naar voren trekt, dan is deze pees goed met je vingers te voelen. Overbelast je je voeten zwaar door langdurig achter een stuk te lopen, te rennen en/of te sporten, let dan op, want dan wordt deze pees onder de voet constant uitgerekt, wat uitmondt in een grote spanning op de aanhechting van het weefsel aan het hielbot.
Veel mensen ervaren tijdens de meest uiteenlopende activiteiten pijn. Vooral ‘s morgens bij het opstarten of als je lang hebt stilgezeten, is het goed mogelijk dat je pijn ervaart. Je zou een stukje kunnen lopen, zodat de spieren een beetje op kunnen warmen en zal de stijfheid en pijn verminderen.
Heb je last van hielspoor en tevens een staand beroep? Dan verstijft de peesplaat ook. Dit is niet prettig, want de kans dat de pijn steeds langer aanhoudt, is vrij groot.
Als je gestrest bent, kan de peesplaat zich
gaan aanspannen. Dat kan dan ook duidelijk voelbaar zijn aan de onderkant van je voet.
Maar zelfs een lange rit achter het stuur kan een ware beproeving zijn. De onnatuurlijke houding van je voet op het pedaal zorgt dan voor heftige schietende pijn.

Let op, herken je je niet in de bovenstaande hielspoor symptomen, maar ervaar je een variant op deze vormen van hielpijn, dan is het toch goed mogelijk dat je hielspoor hebt. De klachten variëren en zijn sterk afhankelijk van je dagelijkse bezigheden en de manieren waarop jij je voeten belast.

Er kan verkalking ontstaan bij het hielbot op de plaats waar deze voetzoolpees vastzit aan het hielbeen. Deze verkalking steekt een stukje uit en dat noemen we het hielspoor. Maar vergis je niet, want niet het uitstekende stukje doet pijn, want er zijn namelijk ook mensen die wel hielspoor hebben maar geen pijn ervaren. Nee, de pijn ontstaat pas als het weefsel en/of het botvlies eromheen ontstoken is.

Op een röntgenfoto is een hielspoor is zichtbaar, maar de ontsteking niet. Overigens zorgt het operatief verwijderen zelden voor vermindering van klachten.

Wat kun je zelf doen ten aanzien van de behandeling van hielspoor en/of ter verlichting van de pijn?

1. Geef je voeten rust. Dit kan voor een sporter een hele opgave zijn. Echter is dit wel heel belangrijk voor je je voeten. Zo min mogelijk lopen en staan en niet op blote voeten lopen.

2. Koelen. Je kunt een icepack of een plastic zakje met ijsblokjes enkele minuten op de zwelling van de hiel leggen.

3. Medicijnen. Je kan paracetamol nemen, dit onderdrukt de pijn. Maar je kan ook een ontstekingsremmer (Diclofenac of Ibuprofen).

4. Oefeningen. Voordat je kunt gaan oefenen, kun je het best eerst naar een manueel therapeut gaan, die zorgt ervoor dat de middenvoetsbeentjes een de calcaneus weer vrij kunnen bewegen zodat het veel minder pijnlijk is om te oefenen. Tevens die geeft de manueel therapeut bepaalde oefeningen die je dan thuis kunt doen.

Tevens schrijven de meeste fysiotherapeuten (en podotherapeuten) steun- of inlegzooltjes voor die de voet op de juiste manier ondersteunen en die overbelasting voorkomen.

Vermoedt u dat u hielspoor heeft?

Wacht niet te lang met het ondernemen van actie, want hoe langer u wacht om dit probleem aan te pakken, hoe langer de behandeling (en de herstelperiode) waarschijnlijk zal gaan duren.

Fysiotherapie
de Aker

Eurokade 38
1060 RZ Amsterdam
020 – 367 01 35
info@fysiotherapiedeaker.nl