Hoofdpijn
Hoofdpijn komt helaas bij veel mensen voor. Soms duurt het kort, soms lang en er zijn ook mensen die bijna altijd hoofdpijn hebben.
Er zijn verschillende soorten hoofdpijn die we kunnen onderscheiden. Het is mogelijk dat u last heeft heeft van een of meerdere soorten hoofdpijn. Hoofdpijn kan heel vervelend zijn. Het kan voor bezorgdheid en onzekerheid zorgen. Hoofdpijn komt relatief veel voor en gelukkig is de oorzaak zelden ernstig.
Welk type hoofdpijn heeft u?
Als u op de verschijnselen let, dan kunt u vaak al herkennen welk typehoofdpijn u op dat moment ervaart. Het kan gaan om spanningshoofdpijn, migraine, hoofdpijn door regelmatig gebruik van pijnstillers of clusterhoofdpijn.
Spanningshoofdpijn geeft meestal een gevoel alsof er een strakke band drukkend of knellend om het (voor)hoofd zit. Het komt langzaam op en gaat geleidelijk weer weg. Het kan minuten tot uren tot dagen aanhouden. Nek en schouders zijn vaak ook pijnlijk en meestal gespannen. Bij inspanning wordt de pijn niet erger. Licht of geluid kunnen de pijn wel verergeren. De pijn is hinderlijk, maar meestal lukt het u wel om door te gaan met uw dagelijkse bezigheden.
Migraine daarentegen is een matige of heftige, bonzende hoofdpijn meestal aan één kant van het hoofd. Een migraineaanval kan variëren van 4 uur tot 3 dagen. De hoofdpijn wordt erger bij inspanning en gaat vaak samen met misselijkheid of braken. Tijdens de aanval kunt u licht en geluid waarschijnlijk maar slecht verdragen. U blijft dan het liefst rustig zitten of liggen. Het zal ubij migraine vaak niet goed lukken om door te gaan met de dingen waar u mee bezig was. Meestal is het zo dat een migraineaanval zich kort van tevoren aan aankondigt, bijvoorbeeld doordat u schitteringen of lichtfigurenziet. Het komt ook voor dat men typische geuren vlak voor een aanval ruikt.
Er bestaat ook hoofdpijn die veroorzaakt wordt omdat u te vaak pijnstillersgebruikt. Want elke vorm van hoofdpijn kan erger worden wanneer u maandenlang regelmatig pijnstillers gebruikt. Als u al vaker dan 15 keer per maand paracetamol of een NSAID gebruikt dan kan dit voorkomen of als u vaker dan 10 keer per maand triptanen gebruikt.
En dan kunt u ook nog last hebben van clusterhoofdpijn, die door een aanval een zeer heftige hoofdpijn aan één kant van uw gezicht of hoofd veroorzaakt. Een aanval duurt 15 minuten tot 3 uur en kan 1 tot 8 keer per dag optreden. Clusteraanvallen kunnen binnen een periode van weken of maanden regelmatig terugkomen.
De pijn gaat vaak samen met aan één kant van uw gezicht: een rood en/of tranend oog, een gezwollen of hangend ooglid, een verstopte neus of een loopneus, en meer zweten. Tijdens een aanval kunt u zich onrustig voelen. Het lukt dan haast niet om stil te zitten.
Vaak is de oorzaak van de hoofdpijn lastig te achterhalen en verschillende oorzaken kunnen een rol spelen. Zoals eerder al aangegeven, het is zelden een indicator voor een ernstige aandoening.
Het volgende is belangrijk: frisse lucht, een goede nachtrust en voldoende ontspanning!
U kunt in principe voor alle soorten hoofdpijn een pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol) gebruiken. Let op dat u niet te lang en te veel aaneensluitend slikt, want daardoor kunt u juist weer hoofdpijn krijgen. Is dat het geval, stop dan eerst met de pijnstillers. Alleen zo kan vastgesteld worden of u ook last heeft van een ander soort hoofdpijn.
Verder hangen de adviezen af van de hoofdpijn die u heeft. Het is goed om een en ander samen met uw huisarts te bespreken om zo vast te stellen om welk type hoofdpijn het in uw geval gaat. In sommige gevallen zal uw huisarts u doorverwijzen naar de fysiotherapeut / Manueel therapeut. Maar ook zonder verwijzing kunt u bij onze praktijk terecht voor advies.
Vermoedt u dat u spanningshoofdpijn heeft, dan kan de fysiotherapeut u helpen om de spanning in uw schouders en nek te verlichten. Neem contact op met onze praktijk om een afspraak in te plannen.
Let op: Indien u een van onderstaande klachten ervaart, bel dan met spoed uw huisarts of de huisartsenpost:
- U krijgt zonder aanleiding een snel opkomende, heftige hoofdpijn, waarbij u zich erg ziek voelt;
- U krijgt heftige hoofdpijn, met koorts, een pijnlijke of stijve nek, sufheid of overgeven;
- U ervaart na een ongeval een heftige hoofdpijn;
- U ervaart uitvalverschijnselen, zoals een verlamde arm, een scheve mond, onduidelijk praten of minder zien;
- U krijgt in de laatste 3 maanden van een zwangerschap ineens hoofdpijn.