Tenniselleboog
Helaas komt de tenniselleboog vaak voor. Het komt meestal voor bij tennissers, maar hoeft niet door het tennissen veroorzaakt te worden. Ongeveer de helft van alle tennissers heeft er ooit wel eens last van gehad. Het is een sportblessure die ontstaat door overbelasting of irritatie van de strekspieren in de onderarm. Hierdoor ontstaat een irritatie bij de aanhechting van de spieren aan de buitenzijde van de elleboog, die meestal een paar maanden aanhoudt. Veel mensen ervaren het als een irritante blessure. Gelukkig gaat de blessure in de meeste gevallen vanzelf over, zeker als u rekening houdt met de aandoening. In sommige gevallen is dit niet het geval en dan is een nader onderzoek / behandeling nodig.
Tennissen kan dus zeker een oorzaak zijn van een tenniselleboog, maar ook niet sport-gerelateerde activiteiten kunnen een tenniselleboog veroorzaken (langdurig zwaar tillen). De blessure ontstaat meestal maar geleidelijk, omdat er dan kleine scheurtjes ontstaan in het weefsel aan de buitenkant van het elleboog gewricht (bij de aanhechting van de spier van de onderarm), wat uiteindelijk leidt tot een ontsteking.
Waaraan herkent u een tenniselleboog?
Het gaat om pijnklachten aan de buitenkant de elleboog en deze pijn kan soms uitstralen naar de onderarm en de pols. Vooral bij het aanspannen van de spieren in de arm treedt de pijn op. Het kan ook pijnlijk zijn als u op de elleboog drukt. Tijdens het tennissen geeft vooral spelen met de backhand klachten, omdat dan juist de strekspieren van de onderarm actief zijn.
Ook kunnen handelingen in het dagelijkse leven pijnlijk zijn. Denk hierbij aan draaien en strekken van de onderarm, maar ook het oppakken van kleine voorwerpen of het open duwen van deuren is dan pijnlijk.
Wat kunt u zelf doen?
Heeft u last van deze blessure, dan is rust is de belangrijkste factor om een tenniselleboog te behandelen. Ook kunt u koelen met ijs en voorzichtig wat rekoefeningen doen. Het kan zijn dat er volledig gestopt moet worden met tennis, terwijl in andere gevallen voorzichtig doorgespeeld kan worden.
Het dragen van een brace kan in sommige gevallen helpen tijdens een activiteit.
In veel gevallen wordt fysiotherapie toegepast. U kunt bij Fysiotherapie De Aker terecht voor de behandeling van uw tenniselleboog. Onze therapeut bekijkt welke behandelmethode voor u het meest effectief zal zijn.