NIEUWS EN INFORMATIE

Grotere kans om te vallen bij ouderen

Iedereen valt weleens. Als u jong bent, zijn de gevolgen meestal alleen een blauwe plek. Hoe ouder u wordt, hoe groter de kans op ergere klachten. De kans dat u valt, wordt ook groter. Dat kan liggen aan verschillende dingen. U gebruikt bijvoorbeeld medicijnen waar u suf en duizelig van wordt. Of u eet vaak hetzelfde, omdat uw smaak minder wordt. Daardoor kunt u tekort hebben aan bepaalde vitaminen. Het kan ook zo zijn dat uw ogen achteruit zijn gegaan, maar dat u dat zelf niet gelijk doorheeft. Doordat u minder goed ziet kunt u struikelen over drempels, vloerkleedjes en meubels.

De meeste mensen, 1 op de 5, vallen omdat ze over iets gestruikeld zijn. Vallen van een trappetje is het geval bij 1 op de 6 mensen. Een derde van de mensen valt in en om het huis en 30% van alle val ongevallen gebeurt in een verpleeg-of verzorgingshuis.

Wat kunt u doen om vallen te voorkomen?

  • Praat met uw huisarts over duizeligheid door het gebruik van verschillende medicijnen.
  • Heeft u minder kracht in uw benen, vraag dan of uw huisarts uw bloed kan controleren op vitamine tekorten.
  • Ga naar de opticien om uw ogen te laten onderzoeken of u minder goed ziet.
  • Haal overbodige meubels en vloerkleedjes weg uit uw woning. Op die manier wordt de kans kleiner dat u zich stoot of struikelt en valt.
  • Blijf in beweging. Uw lichaam heeft meer kracht en balans, als u in beweging bent en blijft.

Hoe kan de fysiotherapeut u ondersteunen?

Een fysiotherapeut kan samen met u kijken, hoe groot de kans om te vallen is, in uw woning. Hij kan tips geven voor veranderingen in de indeling van de meubels. Een fysiotherapeut kan ook met u meedenken over een geschikt hulpmiddel en hoe u dat het beste kunt gebruiken. Maakt u al gebruik van een hulpmiddel? Ook dan is het zinvol om samen met een fysiotherapeut te kijken of u het op de juiste manier gebruikt.

Blijven bewegen geeft kracht en balans
In beweging blijven is heel belangrijk. Bewegen zorgt ervoor dat uw spieren sterk blijven. De kracht in uw spieren zorgt voor een goede balans. En een goede balans zorgt er weer voor dat de kans dat u valt kleiner wordt. Misschien bent u juist bang om te bewegen, omdat u bang bent om te vallen. Uw fysiotherapeut kan samen met u een oefeningen bedenken en uitvoeren. Door te blijven bewegen ook al bent u bang, werkt u aan uw eigen kracht en balans. U voelt zich sterker en uw angst om te vallen wordt minder.

Fysiotherapie
de Aker

Eurokade 38
1060 RZ Amsterdam
020 – 367 01 35
info@fysiotherapiedeaker.nl