NIEUWS EN INFORMATIE

Chronische klachten

Wat zijn nou precies chronische klachten?

Kort gezegd komt het op het volgende neer: “Een ziekte die lange tijd voortduurt.”

Er bestaat veel onduidelijkheid over wat chronisch genoemd mag worden en wat niet. Zorgverzekeraars zijn er niet duidelijk over en een en ander is regelmatig aan verandering onderhevig, dus de vraag is niet zo simpel te beantwoorden.

Er zijn drie categorieën klachten binnen de fysiotherapie:

Acute klachten

Deze klachten bestaan nog niet langer dan een week. denk aan iemand die door door zijn rug is gegaan is of is gevallen en haar enkel heeft verzwikt. De klachten vertonen vaak tekenen van een ontstekingsreactie in het lichaam. De pijn is vaak hevig en de mate waarin een geblesseerd lichaamsdeel gebruikt kan worden is beperkt.

Acuut – actuele klachten

Deze klachten bestaan langer dan een week, maar zijn nog geen maanden aanwezig. Men heeft al  een beetje leren omgaan met de klacht. In deze fase staat het re-integreren in het gewone dagelijkse leven voorop.

Chronische klachten

Deze klachten bestaan langer dan drie maanden. De intensiteit van de klacht heeft niets te maken met of het een chronische klacht betreft of niet en de klacht hoeft ook niet continu aanwezig te zijn. Deze kan af en toe opkomen. U kunt hierbij denken aan aspecifieke lage rugklachten of een hernia, schouderklachten (frozen shoulder), peesklachten (zoals tenniselleboog) en na operaties als een kijkoperatie van de knie of een voorste kruisband reconstructie.

Of u een chronische klacht heeft (en of die op de chronische lijst staat) en of deze wordt vergoed, is voor elke patiënt anders en hangt af van uw verzekering en of u wel of niet aanvullend verzekerd bent.

Om zeker te weten dat uw aandoening of ziekte op de chronische lijst staat is het verstandig om dit even te checken op zorgvergoeding.com. Deze lijst staat vol met medische termen, dus het kan zijn dat u dit niet zonder hulp van iemand uit de gezondheidszorg kan ontcijferen. U zult zien dat de aandoeningen die genoemd worden bij de Nederlandse definitie van “chronische ziekte” niet allemaal genoemd worden op de chronische lijst van de zorgverzekeraars.

 

Fysiotherapie
de Aker

Eurokade 38
1060 RZ Amsterdam
020 – 367 01 35
info@fysiotherapiedeaker.nl